21 Aralık 2016 Çarşamba

Türk Sosyoloji Tarihinde İlk Fetret Devri (1924-1933 Yılları Arası)

5. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresinde sunduğum bildirinin tam metni bildiriler kitabında yayınlanmış durumda. 4 cilt olarak e-kitap şeklinde yayınlanan bildirilerin tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Aşağıda söz konusu çalışmanın özeti ve devamında tam metine erişebileceğiniz bağlantı linki yer almaktadır.

Öz: Bu çalışmanın temel amacı, 1924 yılından, Darülfünun’un kapatılıp yerine İstanbul Üniversitesi’nin kurulduğu 1933 yılına kadar devam eden sosyoloji alanındaki gelişmeleri ortaya koymaktır. Batı kaynaklı bir bilim olarak Osmanlı Devleti’nde varlık bulan sosyoloji, Cumhuriyet öncesi dönemde siyasi sebeplere bağlı olarak oldukça işlevsel görülmüştür. Özellikle sosyolojik bakış açılarının ivme kazandığı 2. Meşrutiyet döneminde, Ziya Gökalp ve Prens Sabahattin isimleri dikkat çekmektedir. 1924 yılında Gökalp’ın vefat etmesi ve Prens Sabahattin’in de yurt dışına sürülmesi, sosyolojinin gelişiminde önemli bir boşluğun oluşmasına neden olmuştur. Bununla birlikte, ülke siyaseten kurtarıldığı için sosyoloji bilimine önceki dönem (2. Meşrutiye dönemi) olduğu gibi önemli bir misyon yüklenmemiştir. Bu anlamda, Cumhuriyet’in ilk yıllarında sosyoloji alanında yaşanan gelişmeler araştırmaya değerdir. Söz konusu döneme ilişkin sosyolojik çalışmalar sınırlı sayıdadır. Yapılan çalışmalar genel anlamda Türk sosyoloji tarihine ilişkin yapılan çalışmaların döneme vurgusundan ibarettir. Bu anlamda, başta Erişçi olmak üzere Sezer, Arlı ve Bulut, Özcan, Ünsaldı ve Geçgin söz konusu döneme vurgu yapmışlardır. Söz konusu döneme ilişkin daha kapsamlı çalışmanın ise Kaçmazoğlu tarafından yapıldığı görülmektedir. Bu çalışma, söz konusu dönemde, gerek akademik çalışmalar açısından, gerekse sosyoloji alanında yayınlanan dergiler açısından önemli uğraşın olduğunu ortaya koymaktadır. 1924-1933 yılları arasını kapsayan bu çalışma, kuramsal düzeyde bir çalışma olup, çalışmada tarihsel-karşılaştırmalı yöntem kullanılmıştır. 

Anahtar kelimeler: Necmettin Sadak, Mehmet İzzet, İ. Hakkı Baltacıoğlu, M. Ali Şevki, Felsefe ve İçtimaiyat Mecmuası, Kadro Dergisi.

Çalışmanın tam metnine erişmek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız

AcademiaEdu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyorum