1 Temmuz 2015 Çarşamba

Yüksek Lisans Nedir? Ne İşimize Yarar?


Merhabalar, bu yazımızda yüksek lisans hakkında ki tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Yüksek lisansa dair sıklıkla şu sorular ile karşılaşmaktayım:
Yüksek Lisans Nedir?
Kimler Yüksek Lisansa Başvuru Yapabilir?
Başvuru Şartları Nelerdir?
Başvuru Nasıl Yapılmaktadır?
Yüksek Lisans Ne İşimize Yarar?
Bu yazıyı yazmamın temel amacı bu soruların cevaplarını ortaya koymaktır.

Yüksek Lisans Nedir?
İlk sorumuzdan başlayacak olursak; yüksek lisans, lisans diplomasına sahip her bireyin başvuru yapabileceği bir üst eğitim basamağıdır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans şeklinde ikiye ayrılır. Tezsiz yüksek lisans pek tercih edilmez, genelde tercih edilen tezli yüksek lisanstır. Tezli yüksek lisans iki dönemlik ders eğitiminden sonra çalışılacak alana göre seçilecek bir konuya dair tez çalışması ile sona erer. Tezli yüksek lisans akademisyenliğe atılan ilk adım olarak da düşünülebilir. Her akademisyenin mutlaka tezli yüksek lisans yapması gerekmektedir. Zira doktora basamağına geçiş için gerekli olan belgeyi hak etmenin bir yoludur (Lisans diploması ile doktoraya başvurmak mümkün; fakat bu ayrı bir yazı konusu).

Kimler Yüksek Lisansa Başvuru Yapabilir?
Lisans eğitimini başarı ile tamamlamış, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmiş ve yeteri puanı almış ve açılan programın diğer koşullarını yerine getiren herkes yüksek lisans programına başvurabilir.

Başvuru Şartları Nelerdir?
Lisans Diploması
ALES Sonuç Belgesi
Transkript
Fotoğraf
Kimlik Fotokopisi
Tüm üniversiteler bu belgeleri istemektedir. Bunun dışında her üniversitenin isteyebileceği daha farklı belgeler de olabilir. Yabancı dil yeterliliği belgesi, Askerlik durum belgesi, Referans mektubu gibi.

Başvuru Nasıl Yapılmaktadır?
Sıklıkla karşılaştığımız önemli sorulardan bir tanesi de yüksek lisansa başvurunun nasıl yapılacağı sorusudur. Üniversite sayfalarından veya internet üzerinde yer alan pek çok duyuru sitesinden başvuruların başladığına dair duyuru yapılır. Duyurularda genelde başvurunun nasıl yapılacağı belirtilir. Kimi üniversiteler internet üzerinden ön başvuru alırken; kimi üniversiteler adayın başvuru belgelerini üniversiteye elden teslim etmelerini istemektedir. Yine kimi üniversiteler başvuru ücreti alabiliyorken; kimileri başvuru ücreti almamaktadır. Aynı şekilde, kimi üniversiteler başvuru esnasında yabancı dil yeterlilik puanı isterken, kimileri istememektedir.

Yüksek Lisans Ne İşimize Yarar?
Yüksek lisans, doktora basamağına geçiş için gerekli olan bir belgeyi elde etmenin yoludur. Avrupa ülkelerinde master diye ifade edilen yüksek lisans, adayın alanında bilim uzmanı olarak kabul edilmesine olanak sağlamaktadır. Yani yüksek lisans mezunu olan her aday "bilim uzmanı" unvanını almaktadır. Türkiye'de de yüksek lisans yapan her aday aynı şekilde bilim uzmanı unvanını kazanmaktadır. Fakat acıdır ki bu unvanı alan adayların büyük çoğunluğu yaşamının kalan kısmını bilim dışı işlerle geçirmektedir. Zira Türkiye'de yüksek lisans yapmanın amaçları arasında askerliği tecil etmek ve bürokratik anlamda avantaj elde etmek gibi durumlar da mevcuttur. Anlayacağınız yüksek lisansın somut çıktıları olarak bu durumları ifade etmek mümkündür. Bilim uzmanı unvanı alan her aday dilerse gerekli koşulları sağladığı takdirde akademik kariyerini doktora yaparak sürdürebilir. Yüksek lisans mezunu olmanın önemli avantajlarından bir diğeri ise, ilana çıkan akademik ilanlar arasında yüksek lisans yapmış olma şartı aranması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu durumda, aday hem söz konusu kadrolara başvuru hakkı elde edebilmekte, hem de o kadro için daha az aday ile yarışmaktadır.

İnşallah faydalı olmuştur.. Bu veya benzeri konulara dair sorularınız olursa yorum kısmından veya iletişim kısmından bize yazabilirsiniz..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyorum